خدمت سربازی و راه های اخذ معافیت از خدمت یکی از مهمترین دغدغه های جوانان (پسرها) در کشور ماست. یکی از راه های اخذ معافیت سربازی استفاده از معافیت پزشکی است. معافیت روانپزشکی نظام وظیفه یکی از انواع معافیت های پزشکی است. در این مقاله به چگونگی اخذ این معافیت روانپزشکی می پردازیم.
آیا اختلالات اعصاب و روان منجر به معافیت سربازی می شود؟
بیماری های اعصاب و روان و معافیت سربازی
بیماری های اعصاب و روان دسته ای از بیماری هایی هستند که نشانه و علائم آنها در نوع رفتار و عملکرد فرد بروز می کند. به همین سبب تشخیص انواع آنها و شدت این بیماری ها نیاز به بررسی های شناختی و آنالیز رفتار فرد مورد نظر در طول مدت زمان زیادی است .
پس بدون داشتن مدارک و اسناد پزشکی که شامل مدارک بستری و دارو های مصرف شده یا سابقه خودکشی و انجام تتو و خالکوبی و... نمی توان به دریافت معافیت روانپزشکی امید داشت. مشمولین خدمت نظام وظیفه می بایست اگر از بیماری های اعصاب و روان رنج می برند می بایست سوابق و مدارک پزشکی خود از بیمارستان ها و مراکز پزشکی جمع آوری کنند چون ملاک معافیت روانپزشکی این سوابق و مدارک می باشد.
چنانچه فرد مشمول نتواند بیماری اعصاب و روان خود را مثل افسردگی یا وسواس که خیلی هم شدید نیست ثابت کند می بایست به خدمت سربازی رفته و اگر در حین خدمت علائم بیماری شدت گرفت نسبت به معافیت پزشکی اعصاب و روان حین خدمت اقدام نماید.
شرایط و قوانین تبیین شده برای معافیت روانپزشکی
اگر مشمولین دچار بیماری های اعصاب و روان باشند می توانند شرایط خود را با قوانین بخش پنجم مربوط به بیماری های اعصاب و روان مطابقت دهند و نسبت به معافیت خود اقدام نمایند. این قوانین عبارتند از:
بند 1- انوع پسیکوزها شامل ( اسکیزوافکتیو، اختلالات هذیانی، پسیکوزهای آتیپیک مزمن) معاف دائم.
بند 2- اختلالات خلقی. الف) شدید در فاز مانیک یا فاز افسردگی اعم از حاد و یا مزمن معاف دائم. ب) اختلال افسردگی اساسی معاف دائم. ج) انواع اختلال خلقی افسردگی خفیف ( دیس تایمی و سایکلوتایمی) ، اختلال خلقی نوع دوم ( هیپومانیا) در صورتیکه با دارو تحت کنترل بوده و یا تهدید کننده خود و اطرافیان نباشد معاف از رزم.
بند 3- انواع اختلالات شخصیتی الف) انواع سایکوپات و نوع مرزی و نوع اسکیزوئید معاف دائم. ب) انواع دیگر اختلال شخصیت در صورتیکه ناتوان کننده باشد معاف دائم. ج) در صورتیکه ناتوان کننده نباشد معاف از رزم.
بند 4- انواع نوروزهای شدید و مقاوم به درمان و مزاحم معاف دائم.
بند 5- انواع نقیصه های عقلانی و کند ذهنی ها ( عقب ماندگی ها) الف) با ضریب هوشی زیر 60 معاف دائم. ب) با ضریب هوشی بین 75-60 معاف از رزم.
بند 6- اختلالات تکلم و لکنت زبان در صورتی که علت روانی یا نورولوژیک داشته باشد الف) در صورت شدید بودن معاف دائم. ب) در موارد خفیف خدمات غیررزمی.
بند 7- بیماریهای روانی ناشی از جنگ و حوادث الف) در صورتی که استقرار یافته باشد به شرط ثبوت در مراکز درمانی نظامی یا دانشگاهی توسط دو نفر روانپزشک معاف دائم. ب) در صورت عدم استقرار خدمات غیررزمی.
بند 8- اختلال رفتار ( عدم تعادل عصبی و روانی) و کژخوئیها به طوری که مغایر شئونات نظامی باشد همچنین انحرافات اخلاقی و جنسی مانند ترانس سکسوالیسم معاف دائم.
بند 9- اختلالات کنترل تکانه معاف دائم.
تبصره: تیک های ( تکانه های ) ضعیف و گذرا مثل پلک زدن و غیره معاف از رزم.
بند 10-اختلالات سوماتوفرم در صورتیکه بیش از دو سال طول کشیده باشد به شرط ثبوت با مدارک پزشکی مستدل : معاف دائم
تبصره: برای دارندگان مدارک کارشناسی و بالاتر : معاف از خدمات رزمی
بند 11- اختلالات فراگیر رشد (
Pervasive Developmental Disorders ) از
قبیل اختلال اوتیستیک... اثبات شده :
الف) شدید همراه با اُفت عملکرد واضح :
معاف دائم
ب) خفیف : معاف از خدمات رز
بند 12- اختلال هویت جنسی (TS ( با ارائه گواهی پزشکی قانونی و تأیید در مراکز درمانی ن.م. : معاف دائم
بند 13- اعتیاد به مواد مخدر یا روان گردان : شش ماه معاف موقت
بند 14- مشمولین پزشک که از سلامتی کامل در خصوص هر یک از بیماریهای فوق برخوردار نباشند (بیماری آنان در حد معافیت دائم باشد) لیکن قادر به طبابت در نیروهای مسلح باشند : معاف از خدمات سنگین
مرکز باران مشاوره با مشاورین مجرب آماده پاسخگویی به سوالات شما در مورد خدمت نظام وظیفه سربازی و انواع معافیت ها و ... می باشد. برای آگاهی از نحوه اخذ انواع معافیت و کسری خدمت هرچه سری تر به سایت ما مراجعه کرده یا با شماره 70703025 021 تماس بگیرید.
- ۹۷/۰۸/۲۲